Koningin Máxima zet graffiti-tag voor Basquiat

Vandaag, donderdag 31 januari, opende Hare Majesteit Koningin Máxima de tentoonstelling Basquiat – The artist and his New York scene in het SCHUNCK Museum in Heerlen. Zij deed dit, geheel in stijl van de tentoonstelling en het streetart-karakter van de stad, door het plaatsen van een graffiti-tag.

De tentoonstelling Basquiat – The artist and his New York scene toont het werk en leven van de jonge kunstenaar Basquiat in zijn ontwikkeling van graffitischrijver tot wereldster. De inzet van Hare Majesteit wat betreft ontwikkeling van jongerencultuur en het bieden van kansen aan jongeren, sluit aan bij Basquiat en zijn New Yorkse scene die internationaal nog steeds velen inspireert. Kor Bonnema, directeur-bestuurder van SCHUNCK: ‘We zijn zeer vereerd dat het Koningshuis onze expositie bezoekt. Wij ervaren dit als een grote erkenning van ons werk en als een erkenning van het niveau van deze tentoonstelling.’.

Koningin Máxima werd begeleid door Kor Bonnema (directeur-bestuurder van SCHUNCK), Burgemeester Emile Roemer en Gouverneur Theo Bovens. Curatoren Cynthia Jordens en Fabian de Kloe leidden de Koningin vervolgens rond door de tentoonstelling samen met drie jongerenambassadeurs van de SCHUNCK Drivers Seat groep. Ook werd zij getrakteerd op presentaties van verschillende educatieve projecten die rondom de tentoonstelling door SCHUNCK zijn opgezet. Zo kreeg de Koningin een voorproefje aangeboden op de breakdance Buurtbattle, een modeshow van de 100% Basquiat-kostuums en luisterde ze naar poëzie van leerlingen van de Vrijeschool Parkstad. Theo Bovens, gouverneur provincie Limburg: ‘Hare Majesteit Koningin Máxima toonde zich tijdens haar bezoek zeer geïnteresseerd in het werk van Basquiat. Ook spraken de omlijstende educatieve projecten haar bijzonder aan.’.

De opening door Koningin Máxima vond in besloten kring plaats. Op 2 en 3 februari wordt de tentoonstelling opengesteld voor publiek tijdens een feestelijk openingsweekeind met uitgebreid publieksprogramma.

Basquiat – The artist and his New York scene
SCHUNCK Glaspaleis
2 februari t/m 2 juni 2019
De tentoonstelling is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Maandag gesloten

SCHUNCK – Bongerd 18, 6411 JM Heerlen
+31 (0)45 577 22 00
www.schunck.nl/basquiat

Over Basquiat: The Artist and his New York scene
SCHUNCK brengt de Europese première van een onverteld verhaal naar Heerlen, namelijk dat van de jonge Jean-Michel Basquiat (1960 – 1988) en zijn tijdgenoten uit het New York van de jaren 1978-1982. In de tentoonstelling zijn meer dan driehonderd werken, tekeningen, objecten en foto’s opgenomen waarvan er ongeveer tachtig van de hand van Basquiat zijn.

Over SCHUNCK
Het SCHUNCK Glaspaleis aan de Bongerd in Heerlen is een culturele instelling met een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurinstituut, een bibliotheek en een muziek- en dansschool. SCHUNCK heeft meerdere vestigingen in de wijken van Heerlen. Het Glaspaleis staat op de lijst van 1000 belangrijkste gebouwen van de 20e eeuw van de International Union of Architects en wordt in één adem genoemd met de belangrijkste monumenten van het Nieuwe Bouwen, zoals het Rietveld Schröderhuis en de Van Nellefabriek.

 

_________________________________________________

 

Noot voor de pers:

Voor persbeelden, facts & figures en eerdere persberichten bekijk: basquiat.schunck.nl/pers

Voor meer informatie, aanvragen van interviews en/of beeldmateriaal:

Prisca Niël, sr. adviseur marketing communicatie SCHUNCK, +31 (0)45 577 22 03 / [email protected] of bij Deneuve, Daniël Bouw, +31 (0)6 185 555 09 / [email protected]