Na twintig jaar Basquiat-tentoonstelling in Nederland

Basquiat – The Artist and His New York Scene
SCHUNCK Glaspaleis Heerlen

2 februari t/m 2 juni 2019

 

Een verhaal van wereldformaat in Heerlen

SCHUNCK brengt de Europese première van een onverteld verhaal naar Heerlen. Het verhaal van werk en leven van de jonge Basquiat en tijdgenoten uit zijn New York scenein de periode 1978-1982. SCHUNCK toont Basquiat niet als mythe, maar werpt nieuw licht op de ontwikkeling van het icoon uit de hedendaagse kunst en de iconische beweging waarin hij zich bevond en brengt daarmee een tentoonstelling van wereldformaat naar Heerlen.

 

BASQUIAT
Jean-Michel Basquiat(1960-1988) geboren in Brooklyn, New York als zoon van een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder, leefde als school drop-outperioden op straat. Basquiat gebruikte de stad als zijn schildersdoek en kwam terecht in de New Yorkse scenevan hiphop, postpunk, graffiti en straatcultuur. Hier sloot hij vriendschappen met o.a. Keith Haringen had hij een kortstondige relatie met Madonna. In een paar jaar tijd maakte hij de overstap van graffitikunstenaar naar internationaal befaamde kunstenaar en als wereldbekende megaster. Tientallen jaren na zijn dood op 27-jarige leeftijd, als gevolg van een overdosis, blijft zijn werk het publiek over de hele wereld fascineren. Basquiat is nog altijd een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van deze tijd. Dat hij de duurst geveilde Amerikaanse kunstenaar ooit is, onderstreept zijn sterrenstatus.

 

Een intieme inkijk in zijn ontwikkeling van straatartiest tot kunsticoon
In de tentoonstelling maakt het publiek kennis met het werk en leven van deze iconische kunstenaar in zijn jonge jaren, in de intieme setting van het appartement dat hij in 1979 deelde met zijn toenmalige vriendin Alexis Adler. SCHUNCK brengt hiervoor de tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 van het Museum of Contemporary Art Denver naar het Europese continent. Met de bruisende en rauwe New Yorkse kunstscenewaarin Basquiat in no timede stap maakte van de straat naar het werk dat wij van hem kennen. Een selectie van de vrijwel onmiddellijk felbegeerde canvassen en tekeningen van zijn vroege werk. We ontmoeten die scenein de tentoonstelling waarmee Basquiat doorbrak, de grote en legendarische Times Square Showin 1980 waarin hij samen exposeerde en co-creëerde met tijdgenoten als Keith Haring, Nan Goldin en Jenny Holzer. Centraal in de tentoonstelling in SCHUNCK staan originele werken van hemzelf en anderen uit de Times Square Show.

 

Ontdek Urban Heerlen
‘Basquiats NY scene’is voor Heerlen bijzonder actueel. De ‘do it yourself-cultuur’ uit de vroege jaren ‘80 in New York, past perfect bij de voormalige mijnwerkersstad die zichzelf opnieuw uitvindt. In deze rauwe en urbane stad bevindt zich een levendige graffiti-, hiphop & breakdance scene. Basquiat – The Artist and His New York Scene past naadloos bij urbanHeerlen als stad van de straatkunst. Combineer het bezoek aan de expositie met een rondleiding langs de murals, een workshop graffiti, een hiphop performance of een Basquiat filmavond. Het volledige publieksprogramma wordt binnenkort bekend gemaakt op www.schunck.nl/basquiat.

 

 

 

 

Over SCHUNCK

Het SCHUNCK Glaspaleis aan de Bongerd in Heerlen is een culturele instelling met een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurinstituut, een bibliotheek en een muziek- en dansschool. SCHUNCK heeft meerdere vestigingen in de wijken van Heerlen. Het Glaspaleis staat op de lijst van 1000 belangrijkste gebouwen van de 20eeeuw van de International Union of Architects en wordt in één adem genoemd met de belangrijkste monumenten van het Nieuwe Bouwen, zoals het Rietveld Schröderhuis en de Van Nellefabriek.

Basquiat – The Artist and His New York Scene

SCHUNCK Glapaleis

2 februari t/m 2 juni 2019
De opening is op donderdag 31 januari

Openstelling voor publiek is op zaterdag 2 februari vanaf 11.00 uur

De tentoonstelling is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Maandag gesloten

 

SCHUNCK – Bongerd 18, 6411 JM Heerlen

+31 (0)45 577 22 00

www.schunck.nl

 

_____________________________

Noot voor de redactie

Voor meer informatie, aanvragen van interviews en/of beeldmateriaal:

Prisca Niël, sr. adviseur marketing communicatie SCHUNCK, +31 (0)45 577 22 03 / [email protected]of bij Deneuve, Daniël Bouw, +31 (0)6 185 555 09 / [email protected]