Een expositie van wereldformaat in Heerlen

Basquiat – The Artist and His New York Scene
SCHUNCK Glaspaleis Heerlen

2 februari t/m 2 juni 2019

 

Heerlen, de stad die een vruchtbare voedingsbodem biedt aan een levendige graffiti-, hiphop & breakdance scene, brengt een icoon uit de do it yourselfscenevan New York in de jaren ’80. Temidden van de tientallen levensgrote murals en een groot aantal popups van Heerlen, richt SCHUNCK de spotlights op kunsticoon Basquiat. Een eigenzinnig self-mademultitalent die zich ontwikkelde van graffiti straatartiest tot internationaal kunsticoon met sterrenstatus.

 

BASQUIAT, eigenzinnig en self made
Jean-Michel Basquiat(1960-1988), geboren in 1960 in Brooklyn, New York als zoon van een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder, leefde als school drop outperioden op straat. Als graffiti-artiest gebruikte Basquiat New York als zijn schildersdoek, maar ook de inrichting van de woningen van zijn huisgenoten en vrienden. Zo beschilderde hij TV’s, koelkasten, radiators en de nieuwe gouden jas van zijn vriendin Alexis Adlerterwijl zij in deze jas op de bank lag te slapen. Basquiat kwam terecht in de rauwe New Yorkse scenevan hiphop, postpunk, startende videokunst, graffiti en straatcultuur. In deze scenesloot Basquiat vriendschappen met o.a. Keith Haringen had hij een kortstondige relatie met Madonna. In no timemaakte hij de stap van de straat naar de kunstwereld en zijn felbegeerde schilderijen waarvan er enkele vroege werken in de tentoonstelling te zien zijn. Tientallen jaren na zijn dood op 27-jarige leeftijd, als gevolg van een overdosis, blijven zijn werken en zijn artistieke taal velen fascineren. Basquiat is nog altijd een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de hedendaagse kunst. Dat hij de duurst geveilde Amerikaanse kunstenaar ooit is ($ 110 miljoen), onderstreept zijn sterrenstatus.

 

Een intieme inkijk in het appartement van Basquiat

Je maakt kennis met het werk en leven van de iconische kunstenaar in zijn jonge jaren in de intieme setting van het appartement dat hij in 1979 deelde met Alexis Adler. SCHUNCK brengt hiervoor de tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980van het Museum of Contemporary Art Denver voor het eerst naar Europa. Waan jezelf in het New York van de jaren ‘80 en neem een up close and personalblik in het leven van Basquiat. Bekijk originele werken uit de zelf georganiseerde co-gecreëerde Times Square Showwaarmee hij doorbrak en kom meer te weten over hoe zijn werk en dat van zijn vrienden in Nederland werd ontvangen.

 

Combineer het bezoek aan de expositie met een rondleiding langs de murals, een workshop graffiti, een hiphop performance of een Basquiat filmavond. Het volledige publieksprogramma wordt binnenkort bekend gemaakt op www.schunck.nl/basquiat.

 

Over SCHUNCK

Het SCHUNCK Glaspaleis aan de Bongerd in Heerlen is een culturele instelling met een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurinstituut, een bibliotheek en een muziek- en dansschool. SCHUNCK heeft meerdere vestigingen in de wijken van Heerlen.  Het Glaspaleis staat op de lijst van 1000 belangrijkste gebouwen van de 20eeeuw van de International Union of Architects en wordt in één adem genoemd met de belangrijkste monumenten van het Nieuwe Bouwen, zoals het Rietveld Schröderhuis en de Van Nellefabriek.

Basquiat – The Artist and His New York Scene

SCHUNCK Glapaleis

2 februari t/m 2 juni 2019
De opening is op donderdag 31 januari

Openstelling voor publiek is op zaterdag 2 februari vanaf 11.00 uur

De tentoonstelling is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Maandag gesloten

 

SCHUNCK – Bongerd 18, 6411 JM Heerlen

+31 (0)45 577 22 00

www.schunck.nl

 

_____________________________

Noot voor de redactie

Voor meer informatie, aanvragen van interviews en/of beeldmateriaal:

Prisca Niël, sr. adviseur marketing communicatie SCHUNCK, +31 (0)45 577 22 03 / [email protected]of bij Deneuve, Daniël Bouw, +31 (0)6 185 555 09 / [email protected]